X
>

Omloop Het Nieuwsblad Cyclo

01.03.2020

INFO INSCHRIJVEN

logo

Kan je ook niet meer wachten op die eerste uitdaging van het nieuwe fietsseizoen? Tel dan samen met ons af naar Omloop Het Nieuwsblad Cyclo, de openingsklassieker van ons wielerseizoen! Deze tocht vol wielertraditie trekt de Etixx Classics Tour naar goede gewoonte op gang. Op de Schrikkeldag is het nog aan Greg Van Avermaet en co om de Muur van Geraardsbergen te temmen, maar een dag later schotelen we jou het beste uit de Vlaamse Ardennen voor! Een stevige dosis kasseien die jij als ware Flandrien temt als geen ander, in combinatie met pittige hellingen door hét decor van de Vlaamse voorjaarsklassieker. Liefhebbers van fiets en koers mogen niet onbreken aan de start van deze tocht!

Dit jaar vertrekken al onze afstanden in Gent en finishen we ook weer in de Oost-Vlaamse hoofdstad. Het enige dat jij moet doen? Nu je tocht kiezen (70, 106 of 154 km) en je snel inschrijven!

Feel Like a Pro

Omloop Het Nieuwsblad, dat is voor de eerste keer in het nieuwe wielerseizoen kippenvel krijgen. Wanneer wielergoden op Vlaamse hellingen en schots en scheve kasseien om de overwinning strijden, blinken de ogen van de wielerfan en tintelen de benen van de fietsfanaat. Het is de eerste uitdaging voor Flandriens, die niemand wil missen. In 2019 had Zdenek Stybar geen moeite met de Haaghoek en Leberg, ging hij vlot over de Muur en Kapelmuur, bleef hij bij zijn kompanen tijdens de beklimming op de Bosberg en ging hij er in de laatste 3 km alleen van door. Ben jij in 2020 net zo sterk als de Tsjech vorig jaar? Ride Like a Pro, Feel Like a Pro!

PARCOURS

Ware Flandrien, jij moet je geroepen voelen, want deze tocht heeft alles wat jij van een voorjaarsrit verlangt. Van kasseien tot Vlaamse hellingen, Omloop Het Nieuwsblad Cyclo heeft het allemaal. De grootste uitdaging telt 154 km met start en aankomst in Gent. Aan 't Kuipke vertrek je voor een tocht die een dag eerder nog door de profs werd afgewerkt. Met Kerkgate, Jagerij, Paddestraat en Haaghoek testen we of je wel écht van de kasseien houdt. Tussendoor strek je de benen op klassiekers als de Molenberg, Leberg, Berendries en Valkenberg. Jouw ultieme uitdaging ligt in Geraardsbergen, met Muur en Kapelmuur, gevolgd door de beklimming van de Bosberg. Doe daarbovenop bevoorradingen in Oudenaarde, Brakel en Zottegem en deze tocht is een waar uithangbord van de Vlaamse Ardennen.

Is die uitdaging voor jou bij het begin van een nieuw seizoen iets te hoog gegrepen? Je kan ook op pad voor 106 km, met een gedoseerde hoeveelheid challenges onderweg. Of wie liever op een iets rustigere manier geniet van de mooie streek tussen Gent en Zottegem, tekent best present voor een tocht van 70 km door de Vlaamse Ardennen.

Maak hieronder alvast kennis met enkele mythische locaties uit de wielerwereld!

Ontdek hier het parcours!

HELLINGEN & KASSEISTROKEN

 

Gent

1 Gent

Onze cyclo verhuist in 2020 van Ninove naar Gent. De Oost-Vlaamse hoofdstad is start- én aankomstplaats voor de openingsklassieker van de wielertoeristen. Maak er dus gerust een heerlijk Gents weekend van met een bezoek aan de profkoers en je eigen Omloop Het Nieuwsblad een dag later.

(alle afstanden)

Parcours Molenberg

2 Molenberg

Vermoedelijk kom je puffend boven na een maximum stijgingspercentage van 14,2% op een helling waar je van de ene scheve kassei naar de andere botst. Een ware Flandrien deinst niet terug voor deze iconische helling die begint bij dat alombekende bruggetje.

(alle afstanden)

Meer info

Parcours Haaghoek

3 Haaghoek/Leberg

Ook al ligt er een 1,7 km lange, golvende kasseistrook op jou te wachten in Sint-Kornelis-Horebeke, toch kan je opgelucht ademhalen. Je hoeft de Haaghoek maar één keer te overwinnen. De profs krijgen maar liefst drie passages voor de kiezen, waardoor hier een serieuze schifting gebeurt in de openingsklassieker. Oh ja, na de Haaghoek niet te snel naar de 'grote plateau', de smalle en steile Leberg wacht!

(154 km - 106 km)

Meer info

Parcours Berendries

4 Berendries

Het parcours van de openingsklassieker staat bol van de vaste waarden. De Berendries is er zo eentje. Een stevige kuitenbijter in Brakel zonder kasseien, maar met duidelijke cijers: 940 m klimmen, met een gemiddeld stijgingspercentage van 7% en een piek tot maximum 12,3%.

(154 km - 106 km)

Meer info

Parcours Muur Van Geraardsbergen

5Muur Van Geraardsbergen

Vooraleer de fietsers van de langste afstand stilaan van Gent beginnen te dromen, wacht de meest iconische helling in Geraardsbergen. Een maximum stijgingspercentage van bijna 20% en 1 km kasseien wachten bij de beklimming van Muur en Kapelmuur. Geniet van de sfeer op dit stukje wielerhemel op aarde!

(154 km)

Meer info

Parcours Bosberg

6 Bosberg

Boven op de Kapelmuur zal je even naar adem happen en terecht. Al duurt het niet lang of de volgende inspanning dient zich aan. Nog een laatste keer klimmen op kasseien en daarna richting Gent. Maar opgelet, je bent er nog niet. Er wacht nog wat lekkers in regio Zottegem.

(154 km)

Meer info

Parcours Paddestraat

7 Paddestraat

Maak optimaal gebruik van de bevoorrading op grongebied Zottegem, want deze uitdaging moet daarna nog komen: 2300 m lang stoempen op de Paddestraat! Eens daar vertrokken mag je stilaan beginnen dromen van de finish in Gent.

(alle afstanden)

PRAKTISCH

DEELNAMEPAKKET

 • Een verzekering (geen helm = niet verzekerd)
 • Seingevers op het parcours en aan de start-/finishlocatie
 • Een uitgebreide bevoorrading* aan elke controlepost met Etixx sportvoeding en sportdrank, water en een uitgebreid assortiment aan koeken en fruit
 • Technische bijstand
 • Parcourssticker met hellingen, kasseistroken en bevoorradingen
 • Perfecte signalisatie op het parcours
 • Medische service op iedere controlepost en aan de aankomst
 • Koffie aangeboden voor de start
 • Massage bij de finish

* Bevoorrading enkel op vertoon van het kaderplaatje! Deelnemers zonder kaderplaatje worden niet op het parcours toegelaten.

AFHALEN DEELNAMEPAKKET

Bij je online inschrijving krijg je van ons meteen je e-ticket toegestuurd. Op vertoon van je e-ticket (geprint of op smartphone) kan je ter plaatse je kaderplaatje afhalen aan de Scan & Ride balies. Dankzij de Scan & Ride hoef je zelfs niet meer van de fiets en verlies jij geen tijd aan de start van jouw favoriete wielertocht!

Schrijf je liever ter plaatse in? Dat kan, dan krijg je van ons na betaling meteen je kaderplaatje.

De inschrijvingsstand is geopend op zondag 1 maart:

 • 154km: tussen 7u45 en 9u00
 • 106km: tussen 7u45 en 10u00
 • 70km: tussen 7u45 en 11u00

Overnachting

Toerisme Oost-Vlaanderen: +32 09 267 70 70 - toerisme@oost-vlaanderen.be
Toerisme Vlaamse Ardennen: +32 055 20 76 81 - toerisme.vlaamseardennen@oost-vlaanderen.be

Inschrijven

START & FINISH

Start

Gent (Floraliënhal, Citadelpark 9000 Gent)

 • 154km: 7u45 - 9u00
 • 106km: 7u45 - 10u00
 • 70km: 7u45 - 11u00

Finish

Gent (Floraliënhal, Citadelpark 9000 Gent)

De laatste bevoorradingspost sluit om 14u30. Indien je hier later arriveert, ben je geen officiële deelnemer meer en ben je verplicht om de kortste weg naar de finish te nemen. De finish in Gent sluit officieel om 16u30.

BEVOORRADING*

 • 154 km: 3 bevoorradingen
 • 106 km: 2 bevoorradingen
 • 70 km: 1 bevoorrading

* Bevoorrading enkel op vertoon van het kaderplaatje! Deelnemers zonder kaderplaatje worden niet op het parcours toegelaten.

INSCHRIJVEN

Parcours gekozen? Prima! Hieronder vind je alle tarieven voor de Omloop Het Nieuwsblad Cyclo!

Tarieven (*) 70km 106km 154km
De Ontsnapping (tot en met 17/02) 13 € 15 € 17 €
Het Peloton (na 17/02) 16 € 18 € 20 €

Vroeg inschrijven loont de moeite!

Spring mee met de vroege vlucht en schrijf je in vóór 17/02, zo zit je in de ontsnapping en geniet je van een voordelig tarief.

Heb je de juiste ontsnapping gemist en schrijf je pas in na 17/02? Geen zorgen, ook het Peloton zal zich laten gelden en zal van de openingsklassieker van het voorjaar een topeditie maken.

Bekijk hier het deelnamepakket

* Kinderen jonger dan 12 jaar fietsen gratis. Inschrijven kan enkel ter plaatse.

Leden van het Peloton Cycling Team, Cycling Vlaanderen en FCWB genieten ongeacht het moment van hun inschrijving van het voordeeltarief.

Opgelet: Bij je inschrijving wordt er €5 waarborg toegevoegd voor het gebruik van je kaderplaatje. Je krijgt deze waarborg terugbetaald bij aankomst of kan het inruilen voor een originele T-shirt.

GROEPSINSCHRIJVING (t.e.m. 17/02)

 • Voor een groepsinschrijving moet je met minstens 10 personen zijn (over al de afstanden heen). Ben je met minder dan 10, dan worden de groepsleden verder behandeld als individuele deelnemers en moet men hun kaderplaatje individueel afhalen.
 • Groepsinschrijvingen kunnen enkel via de officiële online inschrijvingsmodule. Excellijsten e.d.m worden niet meer aanvaard.
 • Op het inschrijvingsformulier dien je eerst een groep aan te maken. Je ontvangt vervolgens een e-mail met de groepsnaam en je groepscode. (Met deze code en het door jou gekozen paswoord (vergeet dit niet!) kan je de groep altijd beheren.) Vervolgens kan je deelnemers toevoegen, verwijderen enz. Enkel de groepsverantwoordelijke kan deelnemers valideren. Je kan zoveel deelnemers aan je groep toevoegen als je wil.
 • Inschrijvingen kunnen als één pakket (alles samen) of individueel worden opgehaald. Geef dit duidelijk aan op het inschrijvingsformulier. Wanneer je ervoor kiest om alles samen af te halen, kan dit enkel en alleen door de groepsverantwoordelijke gebeuren. Bij individuele afhaling krijgen alle deelnemers een aparte bevestingsmail met alle info om hun nummer af te halen.
 • Wanneer je groep volledig klaar is, dan moet jij, als groepsverantwoordelijke de volledige groep betalen. De inschrijvingen zijn pas bevestigd als de groep doorgestuurd én betaald is. Op dat ogenblik kunnen er GEEN WIJZIGINGEN meer aan je groep gebeuren. Wijzigingen aan je groep kunnen dan enkel nog ter plaatse aan de inschrijvingsstand gebeuren. Hiervoor wordt een administratiekost van € 5 per wijziging aangerekend.
 • KLIK HIER OM NAAR DE INSCHRIJVINGSMODULE TE GAAN

GEZONDHEID

De organisator raadt iedereen aan om geen zware inspanningen te leveren waarop men fysiek niet goed voorbereid is. Maak verstandige keuzes aangaande de afstand die je wil afleggen en/of het tempo dat je je lichaam wil opleggen.

Wie prestatiegericht en aan hoge intensiteit wil sporten, laat zich best jaarlijks controleren door een (sport)arts. Het voorleggen van medische attesten is niet verplicht.

Het is aan de sporter zelf om te beslissen hoe hij omgaat met de informatie die hij meekrijgt tijdens een medische controle.

De organisator draagt dienaangaande geen verantwoordelijkheid.

Sporten is leuk, gezond en voor de meeste mensen zeer veilig. Sommige personen hebben echter een verhoogd risico op problemen tijdens de fysieke activiteit, waardoor extra medische opvolging mogelijks is aangewezen. Als je voldoet aan één of meerdere van onderstaande condities, dan is het raadzaam om contact op te nemen met je arts of een sportmedische keuring te ondergaan vooraleer je meer of intensiever gaat sporten:

 • Je neemt medicatie ter behandeling van hoge bloeddruk, hart- en vaatziekte, longziekte
 • Je hebt ooit last gehad van hoesten, kortademigheid of andere ademhalingsstoornissen tijdens of na inspanning of je lijdt aan asthma
 • Je hebt de afgelopen 5-10 jaar gerookt of je bent nog niet langer dan 6 maanden gestopt met roken na een periode van 5-10 jaar
 • Je hebt een hoge bloeddruk en/of een verhoogde cholesterolwaarde
 • Je bent flauwgevallen of duizelig geworden tijdens of na een inspanning
 • Je hebt ooit hartkloppingen, ritmestoornissen of pijn in de bortstreek gehad tijdens of na het sporten of men heeft je ooit verteld dat je een hartgeruis hebt
 • Een familielid, jonger dan 55 jaar is plots gestorven wegens gezondheidsproblemen (hart- en vaatziekte, wiegedood)
 • Je hebt problemen met de lever, nieren of schildklier, diabetes

Bij inschrijven verklaar je je automatisch akkoord met de algemene voorwaarden.

Etixx fuels your goal!

Om je optimaal bij te staan in de selectie van de meest aangewezen sportvoeding ter bevordering van energieproductie, hydratatie, spieropbouw, recuperatie... voor, tijdens en na de training en in de aanloop van een wedstrijd, neem je best hier een kijkje.

Etixx voedingsschema

Ga ook zeker eens langs bij een van onze partnerapotheken voor de keuze van het juiste product.

Vergeet niet: Een goede voorbereiding is een halve overwinning! VEEL SUCCES!

The essential Guide for cycling in Flanders

Cycling in Flanders

Waarom niet langer in de buurt vertoeven? Ga als een echte Flandrien afzien op de bekende bergs & cobbles.
Ontdek indrukwekkende routes, toffe events, uitdagende bucket lists en tips voor je verblijf!
Bezoek de meest historische steden van Vlaanderen en lest de dorst met een van onze bekende bieren.

Ondek Vlaanderen als een echte Flandrien!

www.cyclinginflanders.cc

GOEDE DOEL : VZW Stop Darmkanker

VZW Stop Darmkanker

 

De vzw Stop Darmkanker is een jonge, dynamische en onafhankelijke NGO met als motto: kennis delen kan levens redden.

De vzw Stop Darmkanker wil iedereen overtuigen dat door vroegtijdige opsporing van poliepen en darmkanker het sterftecijfer door darmkanker drastisch zal dalen. Darmkanker is een sluipmoordenaar.

Elk jaar krijgen meer dan 8500 Belgen de diagnose van darmkanker. Dagelijks sterven er 9 mensen aan darmkanker. Darmkanker is de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen en de derde meest voorkomende kanker bij mannen. Als darmkanker in een vroegtijdig stadium wordt ontdekt, heeft men méér dan 90% kans op genezing. De kennis over darmkanker is nog steeds ontoereikend. Extra middelen zijn nodig om de ziekte te bestrijden.

Ook jouw bijdrage kan levensreddend zijn. Bij je inschrijving heb je de mogelijkheid om 5,10 of 15€ te doneren voor vzw Stop Darmkanker.

Meer info op www.stopdarmkanker.be

Fotoservice

Sportograf.com is de officiële fotoservice van de Omloop Het Nieuwsblad Cyclo! Door hun jarenlange ervaring als fotograaf, maar ook als sporter, zorgen zij steeds voor de perfecte actiefoto’s om jouw topprestatie in beeld te brengen.

Hier kan je na de tocht je foto's opzoeken.

Peloton Cycling Team

Word jij onze kopman of kopvrouw?

Het Peloton Cycling Team brengt gepassioneerde fietsers zoals jij samen en laat je genieten van wat jou het dierbaarst is: jouw koersfiets!

Niets leukers dan samen stoempen, klimmen, nieuwe wegen ontdekken, afzien en nagenieten. Tempo en snelheid is bijzaak. Fun is het doel.

Laat je meedrijven in het wiel, of zet je op kop, en maak deel uit van onze wielerclub!

Sluit je hier aan bij ons Peloton

Cycling Vlaanderen

Fietsen over een typisch Vlaams parcours: bochtig, hoog en laag, onder en boven. Dat is waar Cycling Vlaanderen voor staat! Ontdek samen met ons de oneindige rijkheid van het fietsen en deel jouw passie met duizenden andere wielerfanaten! Sluit je aan en laat je verrassen door de vele voordelen die je ontvangt als lid!

Word lid!

CONTACT

Wij zijn als organisator uiteraard zeer geïnteresseerd in uw ervaring van ons evenement. Wij horen graag uw opmerkingen, reacties of ideeën. Vul het onderstaande formulier in. Wij kijken alvast uit naar uw reactie.

ORGANISATIE & PERS

Peloton
Ottergemsesteenweg Zuid 808
9000 Gent
België
Peloton